Nieuws / Actueel

Hallo Foudgum, ik heb deze pagina gevuld met informatie van de 'oude' brantgum.com foudgum pagina.. maar moet het ook anders? Ik weet ook nog niet hoe of wat, maar het is een beetje erg saai. Nou ja, de raderen draaien.. sowieso plaatjes/foto's denk ik. Hoor graag wat jullie willen, en of jullie zelf ook de pagina bij willen houden/ updaten of een ander idee hebben.

Misschien is het een idee om de 'geschiedenis' zaken onder een uitklap heading te doen a la wikipedia, en alleen de actuele dingen 'uitgeklapt' en direct zichtbaar/leesbaar. Dus dat je uitgeklapt actualiteiten en de reacties daarop hebt, en ingeklapt de geschiedenis zoiets misschien?

...↑

Foudgum

Foudgum is een dorp in de gemeente Dongeradeel, in de provincie Friesland (Nederland). De romaanse Mariakerk met zadeldaktoren is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In de pastorie woonde enkele jaren ds. François HaverSchmidt.

...↑

Dominee Francois HaverSchmidt (Piet Paaltjens)

Piet Paaltjens was het pseudoniem van de Nederlands dichter en predikant François Haverschmidt, ook wel geschreven als François HaverSchmidt (Leeuwarden, 14 februari 1835 – Schiedam, 19 januari 1894).

Zijn bekendste bundel is Snikken en grimlachjes uit 1867 die op een wrang-ironische manier een beeld geeft van zijn leven als student in een zeldzame vorm van cynische romantiek. Piet Paaltjens wordt in deze bundel door middel van een mystificatie opgevoerd: de schrijver geeft in de inleiding een levensgeschiedenis van de student-dichter Paaltjens tot zijn verdwijning uit Leiden ‘op den 9 oktober 1853’. Haverschmidt bestreed in dit boekje zijn neiging tot depressiviteit door het sentimentalisme in zijn poëzie belachelijk te maken.

Als predikant werkte Haverschmidt achtereenvolgens in Foudgum, Raard, Den Helder en Schiedam. In Tiel, op de bruiloft van zijn goede vriend Adrianus van Wessem, ontmoette hij Jacoba Johanna Maria Osti met wie hij in 1863 trouwde.

Zijn breuk met het zorgeloze studentenleven en de vaak uitzichtloze situaties in levensomstandigheden van zijn kerkgangers maakten dat zijn sombere aard zich versterkte en hij ging lijden aan depressies. Toen zijn echtgenote in 1891 overleed was dat mede de aanleiding voor hem om zich (een paar jaar later) op te hangen met een koord in de bedstee. Hij had zich eindelijk, zoals biograaf Nieuwenhuis het zou beschrijven, “overgegeven aan zijn worgengel”.

De kerk staat aan het Piet Paaltjenspad in Foudgum. Dat herinnert aan de periode, dat François Haverschmidt – bekend geworden onder zijn pseudoniem als de dichter Piet Paaltjens – predikant van Foudgum was. Hij was er van 1859 tot 1862 predikant en woonde in de pastorie even ten noorden van de kerk aan het Piet Paaltjenspad. Tegen de noordeelijke muur van de kerk bevindt zich het door Hillie van der Gang gemaakte monument als herinnering aan deze predikant, dichter en schrijver.

...↑

De Mariakerk

De Mariakerk van Foudgum is een monumentale kerk in Foudgum in de Nederlandse provincie Friesland. De kerk staat op het restant van een terp.

Van de oorspronkelijke middeleeuwse romaanse kerk resteren nog slechts enkele delen van de toren, die in de 15e eeuw werd verhoogd en in 1753 werd hersteld. De kerk was in het begin van de 19e eeuw in zo’n slechte bouwkundige staat, dat werd besloten om hem af te breken.

Op dezelfde plaats werd een nieuwe kerk gebouwd, waarvoor in 1808 de eerste steen werd gelegd. De kerk bezit een 18e eeuws kabinetorgel, afkomstig uit de Vrije Evangelische Gemeente van Leeuwarden. In 1977 werd de kerk gerestaureerd.

De kerk is erkend als een rijksmonument. Eigenaar is de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De kerk wordt verhuurd en is een officiële trouwlocatie van de gemeente Dongeradeel.

...↑

Wapen & Vlag

Het wapen is afgeleid van het wapen van Westdongeradeel. De balk stelt tevens de weg voor die het dorp doormidden snijdt. De pen is het symbool voor de schrijver-dominee Francois Haverschmidt (Piet Paaltjens), die hier van 1859-1862 dominee was. De roos is afgeleid van het wapen van de familie Stenstera.

...↑

Reacties

Nog geen reacties
*Naam:
Email:
Waarschuw me als er reacties op deze pagina zijn
Email adres verbergen
*Tekst:
 

...↑