In augustus 2022 is de restauratie van de Sint-Thomas kerk te Waaxens voltooid.
De kerk is door de eeuwen heen diverse malen opgeknapt en gerestaureerd en met de laatste restauratie voldoet de kerk aan de eisen van de tijd.
Om te tonen hoe deze kerk is aangepast, nodigen wij u van harte uit voor de heropening.
Deze vindt plaats op zondag 23 juni 2024 van 14:00 uur tot 17:00 uur.
De voorzitter doet een woordje, er zijn foto's te bekijken, er staat een hapje en drankje voor u klaar en u kunt de kerk bewonderen.
Parkeren kan op de parallelweg.
Wilt u aangeven of u komt en met hoeveel personen? Dit kan via roely_w@hotmail.com
Stichting Sileann
Hervormde Gemeente Waaxens-Brantgum
Poelewei 3, 9152 AA Waaxens
Binnengekomen 12 juni - Geplaatst 22 juni 2023 | ds. Karel van Wijngaarden
Afgelopen winterseizoen kwamen wij vanaf september tot eind mei samen rondom de onderwerpen: ‘kennismaking met het christendom’, ‘fundamenten van het geloof’ en ‘gesprekken rondom een geopende Bijbel’. Ik mocht mooie presentaties maken en vertellen over de rijkdom in ons geloof en de kerk. Ook hadden we mooie gesprekken over deze onderwerpen en dachten we in de laatste drie avonden samen na over indrukwekkende bijbelpassages die gingen over ‘eenzaamheid, verloren zijn, afgewezen worden en gevonden worden’.
Met deze ontmoetingen in het achterhoofd willen we komende zomer graag verder nadenken over het komende winterseizoen als we opnieuw gespreksavonden willen aanbieden. Mogelijk sluiten we aan bij het landelijk jaarthema: ‘geloven beweegt ons’. Maar daarbij hebben we eerst uw hulp nodig. Doet u mee? Wij horen graag uw mening en uw wensen. We willen graag gespreksmiddagen of avonden organiseren voor de hele gemeente en niet voor een select gezelschap.
Via DEZE LINK of de QR-code hieronder komt u bij een korte vragenlijst. Wilt u die invullen? Het zal ons enorm helpen bij het verder nadenken en invullen van het komende winterseizoen. Alvast hartelijke dank hiervoor.
Ds. K. (Karel) van Wijngaarden
Gebruik de link of scan de QR-code om de vragenlijst te openen. Vergeet na het invullen niet op verzenden te drukken!
geplaatst 19 augustus 2022 | Ds. K. van Wijngaarden
UPDATE: De tweede avond van de kennismakingscursus is op woensdag 9 november om 19:30uur in De Vermaning te Holwerd. De eerste avond van de kennismakingscursus heeft plaatsgevonden op woensdagavond 26 oktober in de Nicolaaskerk te Blija.
Misschien hoort u mensen wel eens iets zeggen over geloven en de tijd waarin wij leven. Misschien heb je zelf ook wel vragen over God, over Jezus, over geloven en de kerk? Die vragen zijn er altijd al geweest. Daarom hopen we vanaf oktober, bij voldoende deelnemers, een nieuwe cursus hierover te kunnen beginnen.
Zou je meer willen weten over geloof? Het ontstaan van het christendom, wat er geloofd wordt of juist niet geloofd wordt, de kenmerken en waarden van het christendom, waarom er zoveel verschillende kerken zijn, hoe de kerk is georganiseerd, wat haar dromen zijn en de verschillende vormen van doop?
Dan is deze kennismakingscursus iets voor u/jou. In 4 avonden word je meegenomen naar deze onderwerpen. Zo krijg je in korte tijd veel te horen over geloof en eeuwenlang kerk-zijn en ontdek je de uitdagingen van de kerk van de 21e eeuw.
krijgen de deelnemers de mogelijkheid verder te gaan met de cursus ‘bouwstenen voor het geloof’. Eveneens in 4 weken zal er verder ingegaan worden op de inhoud van de Bijbel, de fundamenten van het christelijk geloof, het bewust kiezen voor Jezus in je leven en het toepassen van geloof in het dagelijks leven.
Voor wie is de cursus? De cursus is voor iedereen. Of je nu wel gelovig bent, niet gelovig bent of gewoon twijfelt. De cursus is interessant voor iedereen en verplicht je tot niets. Deze cursus wordt niet gegeven om zieltjes te winnen of mensen te bekeren. Wij respecteren iedereen ongeacht hoe je in het leven staat. Deze cursus wordt aangeboden omdat iedereen recht heeft op het eerlijke verhaal van geloof en kerk.
De kennismakingscursus en de cursus ‘bouwstenen voor het geloof’ worden gegeven door ds. Karel van Wijngaarden die jarenlang gewerkt heeft in een multi-religieuze en multi-culture omgeving en veel ervaring heeft opgedaan om iedereen mee te nemen in het grote verhaal van geloof in het leven van mensen. Op inspirerende en interactieve wijze behandelt hij vele onderwerpen. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot 21.30 uur. Heb je vragen of wil je je opgeven neem dan contact op met Ds. Karel van Wijngaarden of kom even langs bij de pastorie aan Stasjonswei 20 (graag via de Hemmingawei).
Met een goede en zegenrijke groet,
Ds. K.(Karel) van Wijngaarden
Doopsgezinde Gemeente Holwerd-Ternaard-Blija
Hervormde Gemeente Blija-Hogebeintum
Hervormde Gemeente Waaxens-Brantgum
Zondag 10 juli 2022 - Uitnodiging kerkdienst Brantgum - 9:30uur
geplaatst 4 juli 2022 | Kerkenraad Brantgum/Waaxens
Wij nodigen u van harte uit voor de kerkdienst van a.s. zondag om 09:30 uur in Brantgum.
Voorganger: Ds. Karel van Wijngaarden
Organist: Sjoerd Schaaf
Na de dienst is er gelegenheid om kennis te maken met onze nieuwe dominee Ds. Karel van Wijngaarden en zijn echtgenote Ingeborg, onder het genot van een kop koffie of thee.
BRANTGUM – Woensdagmiddag 21 juli werd de kerktoren bij de Hervormde Kerk van Brantgum weer opgeleverd na een periode van onderhoud. De toren stond de afgelopen tijd in de steigers om zo te kunnen werken aan het reguliere onderhoud.
Op de foto, van links naar rechts: Willem de Graaf, Doede van der Werff en Ab van der Veen.
Bouwbedrijf van der Werff uit Dokkum stortte zich op het herstel van voeg- en metselwerk, het herstel, behandelen en schilderen van ijzeren onderdelen en houtwerk en het herstellen van het leiendak van de torenspits. Ook de windhaan is weer voorzien van 24-karaats dubbel torengoud en teruggeplaatst.
De toren in Brantgum was de eerste toren die in eigendom kwam van de stichting monumentenbehoud Dongeradeel, die in 1993 werd opgericht. Uiteindelijk nam deze stichting het beheer van 26 kerktorens en 7 molens van de toenmalige gemeente Dongeradeel over. Er werd gekozen voor een zelfstandige stichting, zodat er daadkrachtig kon worden opgetreden. De kerktorens en molens verkeerden soms in slechte staat en in een enkel geval moest zelfs worden gevreesd dat het landschap een eeuwenlang kenmerkend oriëntatiepunt zou kwijtraken. Dat kon worden voorkomen en woensdagmiddag konden bestuurslid Ab van der Veen, bouwkundige Willem de Graaf en aannemer Doede van der Werff concluderen dat de toren weer jaren meekan.
Uit 1876
De huidige, spitse toren bij de kerk werd rond 1876 gebouwd, toen de Hervormde kerk ingrijpend werd vertimmerd. Alle kerktorens werden in 1798 door een wet van Napoleon eigendom van de burgerlijke overheid. Dat is ook in Brantgum het geval. De torens konden een militaire functie vervullen als uitkijkpost. En bij calamiteiten, zoals hoog water, was de toren een hoge, droge schuilplaats. Hierdoor komt het dat de toren en de kerk twee eigenaren hebben. De Hervormde kerk van Brantgum ligt op een relatief vrij hoge grotendeels afgegraven terp. De oudste bouw dateert uit de 12e eeuw. Bij de laatste restauratie van 1973 werden veel "verbeteringen" uit de vorige eeuw weer ongedaan gemaakt, waarbij onder andere de bepleistering aan de buitenzijde weer werd verwijderd.
Onderhoud
Gemiddeld eens in de zes jaar krijgen de 26 kerktorens van de SMD in de voormalige gemeente Dongeradeel een onderhoudsbeurt. Het Rijk, de Provincie en met name de Gemeente Noardeast-Fryslân financieren grotendeels dit groot onderhoud. Bestuurslid Ab van der Veen zorgt als vrijwilliger van de stichting Monumentenbehoud Dongeradeel voor de aansturing van het onderhoud. “Dat doen we samen met professionals”, vertelt hij. “Sinds een jaar of drie maken we daarbij gebruik van de expertise van Willem de Graaf. Zulke mannen zijn voor ons wel echt nodig, die kennen ook de historie”. Van der Veen begon zelf vier jaar terug met zijn bestuursfunctie en dat bevalt hem goed. “Ik heb net weer voor vier jaar bijgetekend”, aldus de voormalige architect/ontwerper uit Dokkum.