Over de Website

Lange pagina, tip: gebruik de links bovenaan de pagina om naar het gewenste stuk te gaan, en de pijltjes omhoog na ieder blok tekst om 'floep' meteen weer naar dit keuze menu boven aan de pagina te gaan. Naar beneden scrollen is als fietsen met wind mee, naar boven moeten scrollen is als fietsen met wind tegen. Dat hoeft hier dus niet.

De Reacties, en wat te doen bij een foutje

Plaats een nieuwe reactie, net zo vaak als nodig is tot het goed is. Voel u niet bezwaard! Ik plaatste net zelf een reactie met een fout er in, er stond twee keer 'de' waar het niet moest, maar ik had meteen een mooi voorbeeld voor als het mis gaat en heb er een paar scherm afbeeldingen van gemaakt die nu ter voorbeeld dienen. Zo hoeft er ook geen fout in te zitten om toch niet tevreden te zijn over uw bericht. Ik bedacht later dat mijn berichtje ook nog niet helemaal compleet was. Voor een beheerder is dan wel duidelijk, omdat ieder bericht grotendeels dezelfde inhoud heeft en vlak na elkaar is geplaatst, dat het de bedoeling is dat alleen de meest recente versie de definitieve versie is die moet blijven staan.

Dit geldt gedeeltelijk ook voor het prikbord. Daar kan de beheerder echter wel voor u een wijziging aanbrengen indien gewenst. Maar ook daar kunt u deze oplossing, een nieuw gecorrigeerde versie plaatsen, met hetzelfde resultaat.

De beheerder kan alleen reacties verwijderen, of een IP ban geven voor als er vanaf een bepaald adres te veel spam komt. De beheerder kan dus geen berichten aanpassen voor u. (zie afbeelding, klik op afbeelding om te vergroten/verkleinen). Het voordeel van dit script is dat het snel, eenvoudig en laagdrempelig werkt aan de gebruikerskant, en aan de beheerderskant eenvoudig op veel pagina's in te voegen en bij te houden is.

Het nadeel is dat geplaatste reacties dus niet gewijzigd, maar alleen verwijderd kunnen worden. Doordat er door u niet hoeft te worden ingelogd, is er ook geen 'gebruikers account' waarbij u zelf berichten kunt wijzigen. Er is bewust gekozen voor dit script / deze oplossing zodat het voor een ieder zo eenvoudig mogelijk gehouden is om een paar woorden, of mooi verhaal, achter te laten bij de pagina van een bepaalde activiteit. De oplossing bij fouten in reacties is derhalve niet optimaal, maar toch vrij simpel en snel voor alle partijen. U kopieert uw eerdere tekst, en corrigeert de fout, of schrijft de tekst opnieuw naar wens en plaatst een nieuwe reactie.

Daarbij maakt u zelf geen verwijzing naar uw eerdere reactie, maar doet net alsof er niets gebeurd is en uw laatste reactie het enige bericht is wat u geplaatst heeft. De beheerder merkt op dat er meerdere bijna identieke berichten zijn, en zal de laatste versie bewaren, en de eerdere voor u verwijderen. Maar schrijf dus niet in de definitieve versie 'hehe, eindelijk goed' of 'Nou ik heb mijn dag niet zeker, maar drie keer is scheepsrecht' oid. Want dat zal er niet alleen vreemd uitzien omdat uiteindelijk alleen de laatste en 'juiste' versie van uw bericht geplaatst blijft, maar ook niemand hoeft te weten of u uw dag niet heeft.. of dat u op een mobiel zit te werken waarbij een foutje sneller gemaakt is. Dat neemt niet weg dat u gerust mag melden dat u uw dag niet heeft, als u dat graag wilt delen. De website is er tenslotte voor elkaar, en met uw bijdragen in de vorm van reacties ook door- en met elkaar.

Als u nog vragen en/of opmerkingen heeft, laat een reactie achter en u krijgt antwoord.

...↑

De Reacties, moderatie / verkeersregelaar

En nu we toch bezig zijn met voorbeelden, iets over moderatie. Zeg maar het online berichtenverkeer daar waar noodzakelijk regelen. Daar kan ik kort over zijn, vaak werkt het beter als er niet te veel regelarij is. Zonder regelarij van 'bovenaf' is er ruimte voor oplossingen uit het veld. Van 'bovenaf' staat tussen aanhalingstekens omdat een beheerder van deze site natuurlijk gewoon een naaste is, en niet boven of onder de reageerder staat. Het enige verschil is dat een beheerder van deze website tot taak heeft de boel een beetje te beheren. De oplossingen die horizontaal tot stand komen zijn vaak veel duurzamer en effectiever dan wanneer ze opgelegd worden. Zelf houdt ik er ook niet zo van om 'beregeld' te worden waar dat groei in de weg staat. En heb ik in online discussies ook wel eens dingen geschreven die ik nu niet meer zou schrijven. Het is één groot leerproces met zijn allen. En het is een nuttige oefening om niet te snel geërgerd te raken. Maar als maker van deze website, en met de kennis opgedaan in vele online fora over bepaalde twist stokende provocateurs, maakt dat er wel iets over gezegd moet worden... helaas.

Het kan in een enkel geval dus nodig zijn om iets te verwijderen of iemand even een verplichte 'reageer pauze' te geven. Uiteindelijk is het zo geregeld in ons land dat de beheerder van een website aansprakelijk is voor wat er op een site gepubliceerd wordt, dus dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee en aldus kan moderatie noodzakelijk zijn

...↑

Uw reactie verwijderd? Haal rustig adem.

Uw reactie is opeens weg, en u bent zich van geen kwaad bewust? Denk dan niet meteen het ergste. Haal rustig adem want de kans bestaat, en is misschien wel groot, dat er een foutje is gemaakt. Een beheerder is namelijk ook maar een mens. Daarbij komt dat een ander 'nadeel' (wat ook een voordeel kan zijn) is dat (perongeluk) verwijderde reacties ook echt weg zijn. het reactie script plaatst en verwijdert de reacties in en uit een database. Het prikbord heeft hier weer het voordeel dat een reactie tijdelijk onzichtbaar gemaakt kan worden en plaatst de berichten in een 'flatfile' tekstbestand die de beheerder ten alle tijde kan bewerken / aanpassen / backuppen. Het prikbord is dus 'simpeler' qua achterliggende techniek, maar heeft zich over de jaren ook bewezen als een solide en betrouwbare 'guestbook'.

Bij de 'reacties' is het dus weg is weg, dus als een beheerder op 'delete' klikt, en er achter komt dat dat nu eigenlijk niet de bedoeling was, dan is daar niets meer aan te doen. Nog een andere reden voor het verdwijnen van uw reactie zou kunnen zijn (ik verzin ook maar wat scenario's die zich voor zouden kunnen doen) dat u, zonder dat u het zich beseft, een pijnlijke opmerking maakt doordat u niet van de laatste stand van zaken op de hoogte bent. En dat de beheerder in kwestie heeft gedacht dat het beter was om die specifieke reactie maar zo snel mogelijk te verwijderen, om blamage te voorkomen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan ziekte en overlijden. We kennen allemaal wel de zeer ongemakkelijke situatie dat we iets 'horen te weten' maar het toch niet wisten en er dus een pijnlijke reactie kan ontstaan zonder dat u zich er van bewust bent. Omgekeerd kan de maker van deze website, of een beheerder ook een blunder begaan en iets pijnlijks publiceren zonder zich er bewust van te zijn. Ook in dat geval hoop en verwacht ik dat u meedenkt en hier een melding van maakt. Kort samengevat, laten we samen zorgen dat alles loopt zoals het zou moeten lopen, en bij ogenschijnlijke gekkigheden niet meteen van het ergste, of van kwade bedoelingen uit te gaan. Bijvoorbaat dank.

...↑

Nog even over die archieflijst

Voor zij die dit verhaal gisteren gelezen hebben onder de archieflijst, nu hier een beetje meer uit het zicht en 'verstopt' op deze pagina, maar ik zit nog steeds hardop te denken met u... die willen weten waarom de dingen op de site nu werken zoals het werkt. Want ik kan me voorstellen dat het in deze aanloop periode waarbij het aftasten is wat wel en niet werkt, tegelijk ook verwarrend kan zijn als iets opeens veranderd is. Dus het hardop denken van gisteren gaat nog even door hieronder. De tekst van gisteren is deels hetzelfde en/of aangepast en uitgebreid.

  • Het is nu nog geen lijst,Het begint al een beetje op een lijst te lijken
  • maar u kunt begrijpen dat zodra er meerdere voltooide activiteiten gearchiveerd worden we hier een steeds langere lijst en groter archief / naslagwerk krijgen die eenvoudig is te raadplegen. Een simpele lijst is soms zo gek nog niet.
  • Er ontstaat op die manier een vloeiende overgang op de voorpagina met bovenaan de samenvattingen van pagina's van komende activiteiten met daaronder (hier dus) de activiteiten die geweest zijn. En dan natuurlijk zonder deze uitleg van mij zodra er zich hier een 'echte lijst' begint te vormen. Dit geneuzel van mij is allemaal maar vulling omdat het er nu nog een beetje leeg en sneu uitziet zo'n spiksplinternieuwe websiede. En ik nog het gevoel heb dat ik nog wel het één en ander mag uitleggen nu het nog zo nieuw is allemaal.
  • Morgen wordt de pagina van de puzzelrit dus gearchiveerd en verschijnt in deze lijst.✓Done. Deze altijd actuele 'archief lijst' (het is maar één lijst) zit onder iedere andere gearchiveerde 'agenda pagina' waardoor het bijvoorbeeld op een koude winteravond in de toekomst makkelijk bladeren is door 'oude pagina's' en leuk teruglezen/kijken is met de reacties die bij het betreffende evenement/artikel zitten en horen.
  • Huh, schrijft die man van niet te weinig woorden nu meerdere keren hetzelfde? Wat ik probeer uit te leggen (maar wat in de toekomst vanzelf duidelijk wordt als u deze site regelmatig bezoekt) is dat als een actuele agenda pagina 'geweest is', dat hij dan (en alleen dan pas) een 'archieflijst' aan zijn/haar kont krijgt hangen. Daarvoor niet, want dan moet alle aandacht gaan naar de activiteit/evenement die gaat komen. Eerst had ik de archieflijst daar ook al onder geplakt want dat scheelt weer een handeling die daarna gedaan moet worden. Maar de aandacht wordt dan verdeeld tussen de actuele informatie op de pagina met bijbehorende reacties , en een lijst daaronder die niets met actuele informatie te doen heeft.. en dat werkt niet. De gearchiveerde pagina is nog steeds 'dezelfde' originele pagina van toen hij gequote werd op de voorpagina. Waarom een archieflijst aan de onderkant als het geweest is? Omdat ik mij voor kan stellen dat als dat archief groter wordt, en de tijd verstrijkt, men soms in een teruglees modus kan verkeren. En dan is het handig dat je vanuit een 'archief pagina' meteen verder naar beneden kan scrollen voor meer, meer, meer.
  • Maar goed, eerlijk is eerlijk, de archieflijst is niet echt een goede plek om deze informatie met u te delen. [inmiddels verplaatst dus naar deze pagina] Wat zal dat straks een opluchting zijn voor u als bezoeker als het echt alleen nog maar puur functionele linken zijn zoals de eerste drie hierboven. Het probleem is dat ik graag wil delen waarom ik dingen doe zoals ik ze doe. En de grap is, het maakt allemaal niet echt uit, als het maar werkt. En ik denk dat het allemaal wel gaat werken uiteindelijk.
  • hmmm, opeens begin ik te twijfelen of de 'archief lijst' uberhaupt wel onder de voorpagina moet. 't Is allemaal wel leuk bedacht, maar op de voorpagina kom je voor de actualiteit... toch!? Misschien is het beter om een aparte/losse archiefpagina te maken onder het menu. Wordt vervolgd. Hardop meedenken in de reacties hieronder mag. Niet meedenken mag ook, dan verandert het allemaal nog een x aantal keer tot ik er blij mee ben en heb besloten dat dit het beste is voor ons. Tja. Ik kom er wel uit met mijzelf, tot nog toe wel tenminste.

...↑

Reacties

Nog geen reacties
*Naam:
Email:
Waarschuw me als er reacties op deze pagina zijn
Email adres verbergen
*Tekst:
 

...↑